Ceviz Fidanı Dikiminde Gübreleme
Ceviz Fidanı dikiminde gübreleme işlemi basit gibi gözükse de neden se en fazla fidan kaybı maalesef bu dönemdeki yanlış gübrelemeden meydana gelmektedir. Ceviz fidanı dikiminde gübreleme işlemi nasıl yapılmalıdır? Kimyasal mı organik gübreler mi tercih edilmelidir. Ceviz fidanları en hızlı meyveye nasıl yatırılır, kaç yaşında ceviz fidanları meyveye yatırılmalıdır. Ceviz fidanlarının dikerken dahil olmak üzere, toprak altı taban gübresi, azotlu üst gübreleri, hayvan gübresi, solucan gübresi, yarasa gübresi, damlama gübresi, yaprak gübresi gibi hangi gübre çeşitleri ne zaman ne kadar verilir. Toprak yapısına göre ceviz fidanı gübreleme işleminde ne farklar oluşur. Aslında tüm bunların cevabını sırayla yazacağız. Ceviz fidanı için bir gübreleme programı var mıdır ? Ceviz çeşitlerine göre, örneğin chandler ceviz fidanı, fernor ceviz fidanı, kaman ceviz fidanı, sapanca ceviz fidanı, yalova ceviz fidanı, bilecik ceviz fidanı, kaplan çeşidi ceviz fidanı, pikan ceviz fidanı dikiminde gübreleme işlemleri farklılık arz eder mi ?
Ceviz Fidanı Dikiminde Gübreleme : Bu işlemi anlatırken ceviz fidanı nasıl dikilir konusunu anlatmayacağım, sadece gübreleme nasıl yapılır bu konuyu anlatacağız. Bu yüzden eğer kendi tecrübeniz yok ise fidan dikme konusunda tecrübeli insanlar ile çalışmalısınız.
1 – Ceviz Fidanı gübreleme ilk fidan ceviz fidanı dikim aşamasında yapılacak gübreleme ile başlar. Bu aşamada fidan çukurunun en dibine 250 gram miktarında 3/15 gübresi yada muadili bir gübreyi tüm çukur alanına serpip 5 cm kalınlığında toprak ile örtünüz. Bazı firmalar kimyasal gübrelerin ekim aşamasında komple toprak ile karıştırılmasını da tavsiye etse de yağışların az olması, sulama yapılamaması vb aksilikler sorunların çıkması sonucunda kuruyan fidanlar olduğuna rastladığımız için açıkçası toprağa karıştırma şeklini pek tavsiye etmiyorum. Çünkü saha da bahsettiğim olumsuzluklara rastladığım için. Ancak yine de ilgili ürünlerin üretici firmalarının vereceği detaylara dikkat ederek uygulayabilirsiniz.
2- Fidan çukuruna doldurulan toprağa ahır gübresi karıştırılsın mı yoksa karıştırılmasın mı ? Eğer olası bir domuz riski yok ise yanmış ahır gübrelerinden örneğin yanmış keçi gübresi, koyun gübresinden 1-2 kg karıştırabilirsiniz. Ancak ahır gübresi katıyorsanız toprak harcına Rekor Gelişim gübresini de katmanızı tavsiye ediyoruz çünkü toprak bozukluğundan dolayı ahır gübreleri hızlı bir şekilde aktif olamaz ise dip kurdu gelebilir. Ayrıca üstten 200 gram Rekor Gelişim verilecek olsa da bu durumda toprak harcına da en az 50-100 gram Rekor Gelişim Gübresini katmanızı tavsiye ederiz. Bölgede domuz riski var ise bahçe civarında yeterli seviyede önlem alamadıysanız kesinlikle ahır gübresini ceviz bahçenize sokmayınız. ceviz fidan gübrelemedeki 2 numaralı bu işlemleri her çeşit ceviz fidanı için aynı şekilde yapabilirsiniz. Fidan çeşitleri değişse de uygulamalar değişmez. Rekor Gelişim gübresi bir organik gübredir.
3- Ceviz Fidanı dikiminden hemen sonra Rekor Gelişim gübresini uygulamalısınız. Yaklaşık 200-250 gram miktarında Rekor gelişim gübresini fidanında içinde bulunduğu 1 metre çapındaki tüm alana eşit şekilde serpiniz, kök boğazına da muhakkak değmelidir. Eğer tüplü dikiyorsanız çapalamaya gerek yok, can suyunu verin ve fidan dikme işleminizi bitirin.
Ceviz fidanı eğer açık kök ise yani dikim bahar aylarında yapıldıysa Rekor Gelişim gübresini ceviz fidanlarına uyguladıktan sonra 3-5 cm bir çapalama yapınız. Can suyunu vermeden önce ise can suyunun içerisine fidan başına 2 gram gelecek şekilde Rekor NK’lı sıvı Damlama gübresini can suyu ile birlikte uygulayınız. Ardından da Rekor Gübre Yaprak Gübresini 100 litre suya 250 cc oranında karıştırıp hem fidan gövdesine hem de tüm yapraklara uygulayınız. Bu uygulamayı tüm sezon boyunca 45 gün ara ile 3 kez daha tekrar ediniz. Eğer aynı yıl damlama sulama ve gübreleme sistemi kuracaksanız ceviz bahçenize, fidanlarınıza ilk damlama sulama ile birlikte Rekor Bakır mangan Çinko içerikli toz formadaki granül damlama ürününden 45 gün ara ile ortalama 100-150 gram şeklinde en az 3 tekrar uygulayınız. Bu yapmış olduğunuz uygulamalar ceviz fidanınızı dikmiş ve sezon sonuna kadar gerekli gübre ihtiyacını karşılamış olursunuz. Bundan sonra yapılacak gübreleme işlemini de yine detaylı olarak yazacağım, takipte kalırsanız okuyabilirsiniz. Aşağıdaki videolarda Rekor Gübre A.Ş ürünlerinde en az bir tanesi kullanılarak yapılan ceviz gübreleme videoları vardır. İzlemenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda ceviz yetiştiriciliği için Rekor Gübre ürünlerimiz program dahilinde tamamını kullanmanızı öneriyoruz.
Rekor Gübre ve Rekor Gelişim Ürünleri için 0232 364 22 22 den mesaide arayabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim ürünlerin broşürlerine ulaşabilirsiniz. https://www.rekorgubre.com.tr